0

Bankada Zimmet Suçundan Şüphelenilmesi Hakkında

YARGITAY 22.HD, E.2017/482 K.2017/818 T.24.1.2017

ÖZET: İşverenin işçiye karşı haklı ve katlanılması beklenemeyecek şüphesinin varlığı geçerli nedenle fesih sebebi oluşturur.

DAVA VE KARAR: Somut olayda, davalı bankaya ait işyerinde, bankacılık işlemleri yetkilisi olarak çalışan davacının iş sözleşmesi, 27.03.2013 tarihli yazılı fesih bildirimi ile, yirmibir adet olması gereken para poşetlerinin bir adetinin ( içinde 8.050,00 TL meblağ bulunan) eksik çıkması olayında ağır ihmal ve zimmet şüphesinin kuvvetle muhtemel görülmesi gerekçe gösterilerek haklı sebep iddiasıyla feshedilmiştir. İddiaya konu eylem sebebiyle, davacı hakkında açılan ceza davasında, ...Mahkemesi’nin 02.02.2016 tarihli ve 2015/104 esas, 2016/25 karar sayılı kararıyla, delil yetersizliği sebebiyle davacının beraatine karar verilmiştir. Kararın henüz kesinleşmediği, temyiz incelemesi aşamasında olduğu Uyap sisteminden yapılan inceleme sonucunda anlaşılmaktadır.

Ceza soruşturma aşamasında, işyerinin güvenlik kameraları tarafından çekilen görüntüler bilirkişi vasıtasıyla çözümlenmiştir. Bu kayıtlardan, davacının para çuvalının klipsini keserek açtığı, çuvalı kamera açısına girmeyen masanın kenarına koyduğu, çuvalı bıraktığı yere doğru masa altına eğilerek birşeyler yaptığı, ancak kamera açısına girmediği için ne yaptığının belli olmadığı, odadan çıktıktan sonra elinde bir poşetle tekrar odaya girdiği, getirdiği poşet ile masanın sağ tarafına doğru eğilerek birşeyler aldığı, boş olarak getirdiği poşetin içerisine masanın altından aldığı bir cismi koyduğu ve ağzını bağladığı, sonrasında el çantasına koyduğu görülmektedir. Davacı işçi savunmasında, para çuvalını yere bırakmasına, masa altına eğilmesine ve şüpheli poşete ilişkin bir kısım detaylı açıklama yaparak, atılı suçlamayı kabul etmemiştir.

Dosya kapsamına göre, davacının iddiaya konu parayı uhdesine geçirip geçirmediği, dolayısıyla feshin haklı olup olmadığı bu aşamada sabit değildir. Ceza davası da, temyiz aşamasındadır. Ne var ki, kamera kayıtlarına yansıyan işçi davranışlarından, işverende davacıya karşı haklı ve katlanılması beklenemeyecek bir şüphenin oluştuğu, bu şüphenin işveren ve işçi arasındaki güven ilişkisinin zedelenmesine yol açtığı ve iş ilişkisinin devam ettirilmesinin işverenden beklenilemeyeceği sonucuna ulaşılmaktadır. Bu halde, mevcut durum itibariyle şüphe feshinin koşullarının oluşması sebebiyle, feshin en azından geçerli fesih boyutunda olduğu kabul edilmeli ve dava reddedilmelidir. Feshin haklı sebebe dayanıp dayanmadığı hususunun tartışılması ise, ileride açılması muhtemel alacak davasına bırakılmalıdır.

Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun'un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.

SONUÇ:  ...-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,

2-Davanın REDDİNE,

3-Karar tarihi itibariyle alınması gerekli olan 31,40 TL karar ve ilam harcından, peşin alınan 27,70 TL harcın mahsubu ile bakiye 3,70 TL karar ve ilam harcının davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,

4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 61,10 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,

5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre ....980,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,

6-Yatırılan gider avanslarından varsa kullanılmayan bakiyelerinin ilgili tarafa iadesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak 24.01.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

 



Bu Bilgi Yararlı Oldu mu?
Anket Sonuçları
Kapat