0

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu Hakkında

Y. 18. CD., E. 2016/15964 K. 2018/10962 T. 10.7.2018

 

 

ÖZET : Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, fail hakkında kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer.

 

 

DAVA VE KARAR : 

Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:

Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.

Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler, gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede; başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.

Ancak;

Katılan ... Belediyesince, sanıkların hissedarı olduğu binanın Boğaziçi Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgesi siluet alanında kaldığı, eski yıllarda yapılan ancak tutanak tarihinde yenilenen alanın kaçak olarak yapıldığının tespit edilmesi üzerine Türk Ceza Kanunu ve Boğaziçi Kanunu uyarınca işlem yapılması amacıyla ihbarda bulunulduğu anlaşılmıştır.

5237 sayılı TCK'nın 184. maddesinde, yapı ruhsatiyesi almadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapma ve yaptırma suç olarak düzenlenmiş, bina kavramı ise 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 5. maddesinde tanımlanmıştır.

2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'nun 13/d maddesinde, yapılarda kullanma izni verildikten sonra imar mevzuatına aykırı olarak yapılan değişiklik ve eklentiler, yıkılması gereken yapılar olarak tespit edilmiştir. Aynı Yasanın 18. maddesi ise anılan maddeye göre yıkılması gereken yapıların sahipleri hakkında hapis cezası öngörülmüştür.

2960 sayılı Yasa kapsamındaki bölgede yapılan izinsiz imalatın, bina niteliğinde olması durumunda; sanıkların eylemi, 2960 sayılı Yasanın 18 ve TCK'nın 184/1. maddelerinde tanımlanan suçları oluşturacak ve TCK'nın 44. maddesi gereğince sanıklar hakkında daha ağır cezayı gerektiren TCK'nın 184/1. maddesi uyarınca hüküm kurulacaktır.

İzinsiz imalat bina niteliğinde değil ise sanıkların 2960 sayılı Yasa uyarınca sorumlu tutulması gerekecektir.

Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda; dava konusu kaçak yapının üzerinde bulunduğu taşınmazın Boğaziçi Kanunu kapsamında kalan yerlerden olup olmadığının kesin olarak belirlenmesi, kaçak yapının ne zaman, kim yada kimler tarafından yapıldığı tespit edilerek, Boğaziçi Kanununa göre suçun unsurlarının oluşup oluşmadığı konusunda bilirkişiden rapor alınması gerektiği gözetilmeksizin, eksik inceleme ile TCK'nın 184/5 maddesi uyarınca düşme kararı verilmesi,

 

 

SONUÇ : Kanuna aykırı, katılan ... Belediyesi Başkanlığı vekilinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnamedeki isteme aykırı olarak hükümlerin BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 10/07/2018 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.



Bu Bilgi Yararlı Oldu mu?
Anket Sonuçları
Kapat