0

Kredi Kartının Haksız Kullanımı Hakkında

YARGITAY 19.HD, E.2016/20067 K.2018/5825 T.15.11.2018

ÖZET: Dava konusunun kredi kartının haksız kullanımı olması halinde tarafların kusurunun bilirkişi tarafından tespit edilmesi gerekir.

DAVA VE KARAR:  Davacı vekili, davacı bankanın davalının kullandığı kredi kartından herhangi bir kesinti yapmamasına rağmen ... İl Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin davacı bankanın haksız kredi kartı kesintisi yaptığı gerekçesiyle 2.499,00 TL ödemesine karar verdiğini ileri sürerek, hakem heyeti kararının iptalini talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili, dava konusunun davalının rızası dışında yapılan harcamalara ilişkin olduğunu, davalının telefon dolandırıcıları tarafından kandırılarak kredi kartından haksız yere kesinti yapıldığını bu işlemde gerekli önlemleri almayan davacı bankanın sorumlu olduğunu belirterek, davanın reddini istemiştir.

Mahkemece, bankaca öngörülen ve kesilen kredi kartı üyelik ücretinin yasa ve yönetmelik hükümlerine uygun düşmediği, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 5. maddesi hükmüne göre haksız şart teşkil ettiği, iptali istenen hakem heyeti kararının usul ve yasaya aykırı bir yönünün bulunmadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı banka vekilinin talebi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca uyuşmazlığın kredi kartı aidatından değil kredi kartının haksız kullanımından kaynaklandığı ve kullanımda tarafların kusurunun tespit edilmesi gerektiğinden bahisle kanun yararına bozma istemli olarak temyiz edilmiştir.

Davanın konusu kredi kartı aidatından değil kartın haksız kullanımından kaynaklanmaktadır. Mahkemece davaya konu haksız harcamaların yapılmasında tarafların kusurunun tespiti açısından bilirkişi incelemesi yaptırılıp sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş ve hükmün bu nedenle kanun yararına bozulması gerekmiştir.

SONUÇ:  Yukarıda açıklanan nedenlerle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 08.11.2016 gün ve 2016/386892 sayılı kanun yararına bozma talebinin kabulü ile HMK’ nun 363/2. maddesi gereğince hükmün, hukuki sonuçları kalkmamak koşulu ile kanun yararına BOZULMASINA, aynı yasanın 363/son. maddesi uyarınca kararın bir örneğinin Resmi Gazetede yayımlanmak üzere Adalet Bakanlığı'na gönderilmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilmesine, 15/11/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.



Bu Bilgi Yararlı Oldu mu?
Anket Sonuçları
Kapat