0

Otomotiv Hukuku Hakkında

YARGITAY 13.HD, E.2015/12218 K.2016/21736 T.22.11.2016

ÖZET: Tüketiciye teslim edilen edimdeki ayıbın niteliği sözleşmeden dönülmesini gerektirmiyorsa bedel indirimi ve ücretsiz onarım hakkı talep edilmelidir.

DAVA VE KARAR: Dosya kapsamında alınan iki bilirkişi raporunun birbirleriyle çelişmesi ve itiraz nedeniyle mahkemece 24.11.2014 tarihinde raporlar arasındaki çelişkileri gidermek için alınan bilirkişi kurulu raporunda; "dava konusu araç üzerinde yapılan inceleme sonucunda aracın değiştirilmesini gerektirecek önemli bir ayıba sahip olmadığı, ancak aracın balata baskı sisteminin imalattan kaynaklanan bir kusura sahip olduğu, bu nedenle debriyaj pedalına ayakla temas edildiğinde yüksek motor devirlerinde sarsıntı ve titreşim görüldüğü, bu durumun baskı balata sisteminin garanti kasamında değiştirmesiyle ortadan kalkacağı" şeklinde görüş bildirilmiştir. Bilirkişi raporunda davaya konu araçta kusurun baskı balata sisteminin garanti kapsamında değiştirilmesiyle ortadan kalkacağını beyan etmiş ise de; bu hususun araçta ne kadar değer kaybı oluşturacağı yönünde bir değerlendirme yapılmamıştır. Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanununun 4 maddesinin 2. fıkrası “Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Davacı, sözleşmeden dönerek bedel iadesini talep etmiş olup davaya konu ayıplar nazara alındığında bedel iadesini gerektiren bir husus olmasa da çoğun içinde az da vardır kuralı gereğince anılan yasanın 4/2. maddesine göre davacının ücretsiz onarım ve bedel indirim hakkının olduğunun kabulü gerekir. Yukarıda açıklandığı üzere toplanan deliller doğrultusunda bedel indirimi ve ücretsiz onarım hususları gözetilerek hakkaniyete uygun bir karar verilmesi gerekirken, bu husus dikkate alınmadan eksik incelemeye dayalı yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma sebebidir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle kararın davacı yararına BOZULMASINA, HUMK’nun 440/1 maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 22/11/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.



Bu Bilgi Yararlı Oldu mu?
Anket Sonuçları
Kapat