0

Rehinli Taşınmazda Boş Derece Hakkında

YARGITAY 14.HD, E.2011/907 K.2011/3439 T.18.3.2011

ÖZET: Sonraki sırada bulunan rehinli alacaklının boşalan dereceye ilerlemesi için boş derece ilerleme sözleşmesinin tarafı olması veya TMK m.872' de bulunan şartlardan birinin gerçekleşmesi gerekir.

DAVA VE KARAR:  Türk Medeni Kanunu, İsviçre hukukunda olduğu gibi sabit dereceler sistemine ilişkin düzenlemeler getirmiştir. Sabit dereceler sisteminde rehin hakkı kurulacak taşınmaz değeri farazi bazı parçalara bölünmekte, her dilimle rehin hakkı kurulacak bir derece oluşturulmaktadır. Dereceler taşınmaz rehninin sırasını ve teminat miktarını tayin eder. Bir derecenin hangi sırada ne miktar için teminat teşkil edeceğini taşınmaz maliki tespit eder veya taşınmaz maliki ile alacaklı anlaşarak rehnin türü, derecesi, sırası ve teminat teşkil edeceği miktarı kararlaştırabilir.

Rehin derecelerinden biri boşalırsa ve sonradan gelen derecedeki alacaklı bu boşalan dereceden yararlanma sözleşmesi yapmamışsa, boşalan dereceye ilerleyemez. Sözleşmenin geçerliliği resmi şekilde yapılmasına; ayni etki sağlamaları tapu kütüğüne şerh verilmelerine bağlıdır. 1.derecedeki rehin hakkı 2.derecedeki rehinden daha sonra da kurulsa öncelik hakkına sahiptir. Sözleşme dışında sabit dereceler sistemine getirilen bir istisna da Türk Medeni Kanununun 872. maddesidir.

Davacı şirket ile davalılardan Ö. ve F. arasındaki 14.11.2007 tarihli ipotek akit tablosunda davacı şirkete öndeki derecelerden biri boşalırsa ipoteğin boşalan dereceden yararlanılacağına dair yetki verilmediğinden, sabit dereceler sisteminin bir sonucu olarak davacının 14.11.2007 tarihli ipoteği boşalma olsa dahi kendiliğinden bir önceki dereceye ilerleyemez. Dolayısıyla davacının eldeki davayı açmakta hukuki yararı bulunmamaktadır.

Yapılan bu saptamalara göre davanın hukuki yarar yokluğu sebebi ile reddi yerine istemin esası incelenerek yazılı olduğu şekilde hükme bağlanması doğru olmadığından karar bozulmalıdır.

SONUÇ:  Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın yatırana iadesine, 18.03.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

 

 



Bu Bilgi Yararlı Oldu mu?
Anket Sonuçları
Kapat