0

Şikayet Hakkının Kullanılması Hakkında

YARGITAY 4.HD, E.2015/7330 K.2016/8358 T.27.6.2016

ÖZET: Hak arama özgürlüğünün hukuka uygunluğu incelenirken yapılan şikayetlerin sayısı, yöntemi, amacı dikkate alınmalıdır. Şikayet hakkının kötüye kullanılması hak arama özgürlüğünün hukuka aykırı sayılmasına neden olur.

Uyuşmazlık, haksız şikayet nedeniyle manevi tazminat istemine ilişkindir. 

DAVA VE KARAR: Manevi tazminata karar verilebilmesi için, TMK'nin 24. maddesinde genel olarak açıklanan kişilik haklarına bir saldırıda bulunulması, kişilik hakkı zedelenen kişinin rızası, daha üstün nitelikte özel veya kamusal yarar ya da kanunun verdiği yetkinin kullanılması gibi eylemi haklı kılan ve manevi tazminat sorumluluğunu ortadan kaldıran bir hukuka uygunluk nedeninin bulunmaması zorunludur.

Anayasa'nın 36. maddesine göre; herkes, yasal vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı ve davalı olarak iddia ve savunma hakkına sahiptir. Hak arama özgürlüğü, hukuka uygunluk nedeni sayıldığından zarar gören kişilerin tazminat hakkının doğmayacağı kuşkusuzdur. Ancak bu özgürlük sınırsız olmayıp, kasten ve zarar verme amacı ile veya keyfi olarak, herhangi bir delil ve emare bulunmadan, yeteri kadar araştırma yapılmaksızın kullanılmaması gerekir. 

"Davalının, davacıyı adli ve idari yönden değişik zamanlarda birden fazla kere şikayet etmesi bu bağlamda şikayetin sayısı, yöntemi dikkate alındığında şikayet hakkını anayasal hak olmaktan çıkarıp taciz boyutuna ulaştırmıştır. Şikayet hakkı davalı tarafından kötüye kullanıldığından, davacının kişilik hakları ile davalının şikayet hakkı arasındaki çatışan yararlar dengesi, davacı aleyhine bozulmuştur. Mahkemece, açıklanan olgular gözetilerek davacı yararına uygun bir miktar manevi tazminat takdir edilmesi gerekir. "

SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 27/06/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.



Bu Bilgi Yararlı Oldu mu?
Anket Sonuçları
Kapat