0

Tapu Sicilinden Doğan Sorumluluk Hakkında

YARGITAY 5.HD, E.2013/28329 K.2014/14914 T.27.5.2014

ÖZET: Tapu sicilinin tutulmasından doğan zararlara ilişkin tazminat davalarının zamanaşımı süresi 10 yıldır.

DAVA VE KARAR: 4721 sayılı TMK MD.1007' de “Tapu sicilinin tutulmasından doğan bütün zararlardan Devlet sorumludur. Devlet zararın doğmasında kusuru bulunan görevlilere rücu eder “ hükmü yer almakta olup, burada Devletin sorumluluğu kusursuz sorumluluktur. Kusursuz sorumluluk, tapu siciline bağlı çıkarların ve ayni hakların yanlış tescili sonucu değişmesi ya da yitirilmesi ile bu haklardan yoksun kalınması temeline dayanır. Çünkü; sicillerin doğru tutulması görevini üstlenen ve taahhüt eden Devlet, gerçeğe aykırı ve kayıtlardan doğan zararları ödemekle yükümlüdür. Kusurun varlığı ya da yokluğu rücu sırasındaki iç ilişkide önemlidir.

Kusursuz sorumluluk hallerinden birisi olan ve TMK’nun 1007. maddesinden kaynaklanan tazminat davalarında 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 125. maddesindeki 10 yıllık genel zamanaşımı süresinin uygulanması esastır.

... tüm dosya kapsamı ile sabit olup, tapu kaydının geri alınma imkanı olmaksızın yitirilmesi tarihinden itibaren 10 yıllık genel zamanaşımı süresi içersinde açılmayan davanın reddi yerine yasal olmayan gerekçelerle kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan sebeplerle, davacılar vekilinin yerinde olmayan temyiz itirazlarının reddi ile, hükmün davalı idare vekilinin temyiz itirazları doğrultusunda BOZULMASINA, davacılardan peşin alınan temyiz ve temyize başvurma harçlarının Hazineye irad kaydedilmesine, temyiz eden davalı idare yararına yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca takdir olunan 1.100,00-TL. vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine, 27.05.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

 



Bu Bilgi Yararlı Oldu mu?
Anket Sonuçları
Kapat