0

Ticari İşletmenin Devri Sözleşmesi Hakkında

YARGITAY 11.HD, E.2016/11334 K.2016/8349 T.24.10.2016

ÖZET: Ticari işletmenin devri sözleşmesinin yapılmasından sonra ticari işletme devralana teslim edilmişse ve devralan, işletmeyi bir süre işletmesinin yanında devir bedelinin de bir kısmını ödemişse sözleşmenin geçersiz olduğu kabul edilemez.

Uyuşmazlık, ticari işletmenin devri sözleşmesinden kaynaklı alacağın tahsil edilmesine ilişkin icra takibine itirazın iptali istemine ilişkindir.

DAVA VE KARAR: 6102 sayılı TTK md.11/3 gereğince, ticari işletme, içerdiği malvarlığı unsurlarının devri için zorunlu tasarruf işlemlerinin ayrı ayrı yapılmasına gerek olmaksızın bir bütün hâlinde devredilebilir ve hukuki işlemlere konu olabilir. Aksi öngörülmemişse, devir sözleşmesinin duran malvarlığını, işletme değerini, kiracılık hakkını, ticaret unvanı ile diğer fikrî mülkiyet haklarını ve sürekli olarak işletmeye özgülenen malvarlığı unsurlarını içerdiği kabul olunur. Bu devir sözleşmesiyle ticari işletmeyi bir bütün hâlinde konu alan diğer sözleşmeler yazılı olarak yapılır, ticaret siciline tescil ve ilan edilir.

Somut uyuşmazlıkta, devir sözleşmesinin yapılmasından sonra işyerinin davalıya teslim edildiği, bir müddet davalı tarafından işletildiği ve bir kısım devir bedelinin de davalı tarafça ödendiği anlaşıldığına göre, mahkemece işletme devir sözleşmesinin geçersiz olduğundan davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiş kararın davacı yararına bozulması gerekmiştir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün anılan taraf yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 24/10/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



Bu Bilgi Yararlı Oldu mu?
Anket Sonuçları
Kapat